Dobrodošli!

ETO

OPIP & SHUM

Dragi Etoljupci predstavljamo Vam OPIP i SHUM taktilnu i auditivnu varijantu igre memory.

Autorica društvene igre OPIP i SHUM dizajnerica Ana Armano Linta istražila je nove varijacije poznate društvene igre memory kakve nismo imali prilike vidjeti dosad.

OPIP i SHUM su bazirane na osjetima opipa i sluha. Mogu se igrati kao zvučna ili taktilna memory igra ili kao igra slaganja niza ili pogađanja, a u svakom slučaju imaju inkluzivni karakter. Igre potiču otkrivanje svijeta putem osjeta dodira i sluha te razvijaju kreativnost i sposobnost pamćenja. Zahvaljujući tome, podjednako su zanimljive slijepim, slabovidnim i videćim osobama te omogućuju zajedničko igranje i druženje.

Doživljaj OPIPa i SHUMa počinje uranjanjem u kontakt s prirodom: vađenjem 16 drvenih pločica (OPIP), odnosno 16 drvenih kockica (SHUM) iz pamučne vrećice.

Nakon toga dolazi faza otkrivanja: pločice su s jedne strane glatke, a s druge strane su okviri za različite materijale zanimljive na dodir. I kockice su svojevrsni okviri: udubljene su i sadrže različite materijale koji proizvode različite zvukove kad se protresu.

Međutim ti fini, rukom rađeni, drveni predmeti nisu samo okvir za materijale, nego i za našu percepciju: za trenutak u kojem prebacimo pažnju na dodir prsta s OPIPom i „dodir“ uha sa SHUMom.

To je trenutak koji poklanjamo sebi, slobodan od žurbe svakodnevnog života, slobodan od vizualne hiperstimulacije tipične za naše društvo. Trenutak posvećen finim osjetima, ali i druženju, igranju, iznenađenju, smijehu i povezivanju s drugima.

2018. godine na Međunarodnom festivalu dizajna Plan D, projekt OPIP i SHUM dobio je glavnu nagradu za najbolji rad predstavljen na Međunarodnoj izložbi mladih autora.

OPIP i SHUM nisu dizajnirani i izrađeni samo kao taktilna i auditivna igra već je to poziv svima nama da živimo malo ljepše i svjesnije.

Ana Armano Linta nagrađivana je za radove koji su edukativni, društveno i ekološki održivi: Opip&Shum – prva nagrada za etički dizajn (Zagreb Design Week 2018.) te BigSEE nagrade u kategoriji malog produkt dizajna i malog drvenog proizvoda (2019.); Tilty – Co-Create pobjednički proizvod (Milano Design Week 2018.); AbOvo – novinarska nagrada (Ambienta 2017.).