Dobrodošli!
  /  Blog   /  Priče   /  Priča o šumi i bookvi
Eto Bookva

Priča o šumi i bookvi

Šuma donosi tišinu

Kažu da čovjek može pronaći mir samo u šumama, a povezanost čovjeka s prirodom se smatra esencijalnim za fizičko i psihičko zdravlje.
Ušli smo u šumu, lišće šuška i dok pod nogama pucketaju sitne grančice, pritajile su se sve nijanse žute. Bukova šuma se izdiže nad rijekom i zaklanja sunčevu svjetlost iznad starog kamenoloma. Ako upreš pogled ka nebu, vidjet ćeš jastrebove kako kruže nebom. Šuma donosi tišinu, u podnožju šumski potočić hita ka svojem utoku dok se po panjevima i kvrgama skrivaju crne trube. Pogled mi odvlači jedan pjegavi daždevnjak koji pokušava sporo gegajući pobjeći od stranca u šumi. Samo 300 metara niže, stari prirodni gaz preko rijeke Gline u čijoj neposrednoj blizini je mistično mjesto zvano Turska kosa. Na ovom području su živjeli Kolapijani, Japodi, Iliri, Kelti… Udobrovoljavanje duhova predaka se obavljalo na posebnim kultnim mjestima. Turska kosa uvjerljivo je najveće svetište od naših krajeva sve do grčke Olimpije. Tako je od svih idola pronađenih na hrvatskom tlu više od devedeset posto upravo s Turske kose. Oduševljavaju me neki od predmeta koji su ovdje pronađeni od staklenih narukvica do ogrlica s jantarom.

ETO Bookva

Imam u ovoj šumi svoje prijateljsko stablo, na osami ono upija i pohranjuje više energije, pa se nadam da je i njegova energija ljekovitija. Trebam čvrsti naslon, mjesto gdje se ne bojim stvarnosti i gdje mogu ugrijati srce, vele da bukva jača otpornost na stres, izoštrava koncentraciju i popravlja krvotok. Stari su narodi smatrali kako bukva najbolje čuva znanje pa su rabili bukvine ploče za pisanje.

ETO Bookva

Predstavljam vam i preporučujem jedan domaći proizvod izrađen iz certificirane hrvatske bukve najviše kvalitete koji svojim nepretencioznim i razigranim oblikovanjem unosi radost u naše domove. Radi se o Bookvi koja je dio kolekcije ETO proizvoda. Bukva je izrazito tvrdo drvo te se odlikuje odličnim antibakterijskim svojstvima što je čini izvrsnim odabirom za serviranje hrane. Površinski je zaštićena ekološkim lanenim uljem. Podlošci za čaše su od gumiranog pluta. Održavanje je jednostavno: može se isprati pod vodom ili prebrisati vlažnom krpom (ne smije se prati u perilici suđa ili ostaviti da se namače u vodi) te s vremena na vrijeme treba premazati lanenim uljem, ostaviti sat, dva da se ulje upije, te višak ulja treba prebrisati suhom krpom. Pluteni podlošci se također mogu prati u vodi.

Link na proizvod u web shop-u

Drvo uzima ono što mu dolazi da bi se prehranilo. Potapajući svoje korijenje duboko u zemlju, prihvaćajući kišu koja teče prema njemu, protežući se prema suncu, drvo usavršava svoj karakter i postaje veliko. … Upijaj, upijaj, upijaj. To je tajna drveta.
Deng Ming-Dao, Tao svakodnevice